[ September 29, 2020 by classic4teens 0 Comments ]

Bogdan Ștefănescu

BIOGRAFIE

“Il cunosc pe Dl. Stefanescu de aproape 25 de ani. Este un remarcabil muzician și pedagog. M-a asistat la multe cursuri în Europa și i-am urmărit progresele tehnice și muzicale în decursul anilor cand a devenit un muzician foarte matur, de cea mai buna calitate. Am ascultat multe dintre CD-urile pe care le-a realizat în această perioadă de timp și am fost foarte impresionat de sunetul frumos, tehnica impecabilă și alegerea inspirată a repertoriului…”

Sir JAMES GALWAY        

“ …Ionuţ Bogdan Stefǎnescu, stapân al familiei – astǎzi destul de mare – a flautelor, cântând la toate instrumentele acestea cu mare talent şi cu o suveranǎ ştiinţǎ muzicalǎ, se numǎrǎ printre acei artişti care îmbinǎ armonios imaginaţia creatoare cu talentul comunicǎrii spontane şi o acutǎ sensibilitate sonorǎ…”

AUREL STROE

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara. 

Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate. 

A participat la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale: „George Enescu”, ediţiile 1985, 2003, 2005 (în dublă ipostază: de solist şi de dirijor al Orchestrei de Cameră Radio), 2007, 2009 (invitat cu două recitaluri), 2011 – 19; Congresele Internaţionale ale Flautiştilor (Whasington, 2015; Manchaster, 2012; Kanssas City, 1994; München, 1991) Culture Escape (Elveţia, 2007); Zeit für Musik (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul Steingreber (Bayreuth, 2006), Festivalul „George Enescu” (München, Mannheim, 2005 şi Strasbourg, 2006); Festivalul Profil (Bucureşti, 2005 – 6); Music Fest (Luxemburg, 2005);  Wien Modern (Viena, Austria, 2004); Festivalul Internaţional de Muzică Nouă (Darmstadt, 1990), Festivalul Mondial al Tineretului (Coreea de Nord, 1989), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (Bucureşti – toate ediţiile 1991 – 2019). De asemenea, Ion Bogdan Ştefănescu a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români şi prezentate în ţară şi într-o serie de ţări europene: „Mahan”– Horst Lohse, muzică de balet, E.T.A. Hoffmann, Bamberg, Germania, 2005, „Şapte prinţese”, regia Nullo Facinni, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2004, „Agamemnon”, regia Tine Madsen, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2003, „Tabu” și ”Nosferatu”, filme mute în regia lui F. Murnau, cu muzică live a compozitoarei Violeta Dinescu, „Amanţii însângeraţi”, în regia lui Alexandru Tocilescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: Premiul ”Constantin Brâncuș” acordat de Marea Lojă Națională din România în parteneriat cu Academia Română, 2018; Diploma și medalia de excelență” acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediție a Festivalului ”George Enescu”, 2013; “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale “Trio Contraste”, al cărui membru este, 2009; Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007; Medalia ”Meritul Cultural” conferită de Preşedintele României, 2004; Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003; Premiul ”Cella Delavrancea” pentru merite în cultură, 1991; Premiul Conservatorului ”George Dima”, Cluj, 1987; Premiul I la concursul internaţional  “Concertino”, Praga, 1986; Premiul I la Concursul Naţional de Flaut, Bucureşti, 1985; Diploma de Merit la Concursul Internaţional ”G.B.Viotti”, Vercelli, Italia, 1984 (secţiunea Muzică de Cameră).

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania şi Profil şi fodatorul Barock Orchestra și Flaut Power. Este, de asemenea, membru al Trioului Contraste şi al Cvintetului de suflători ”George Enescu”.

A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, la Televiziunea Română și la societăţi de radio din străinătate precum: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne. Dicografia sa cumpreinde peste 45 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.

Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor di România. Până în prezent a publicat : Semne – atingeri, Ed. Tracus Arte, 2018; Un vers care lasă moartea cu gura căscată, Ed. Tracus Arte, 2016; Strigăt înăuntru, Ed. Tracus Arte, 2014; Șase scenarii în căurarea unui regizor, Ed. Tracus Arte, 2013; LUI, Ed. Tracus Arte, 2013; Glasul sângelui, Ed. Tracus Arte, 2012; Cuvântul de trecere, Ed. Tracus Arte, 2011; Cuşca fără gratii. Ed. Opara Magna, Iaşi, 2010; Despre pietre și păsări, Ed. Axa  Publishing, Bucureşti, 2006; Vârstele flautului, Ed. Libra, Bucureşti, 2005; Joc de oglinzi, Ed. Libra, Bucureşti, 2004

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18K

[ October 25, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Michael Abramovich

BIOGRAFIE

Închide ochii! Nu-ți fie teamă! Ascultă tăcerea din jurul tău!

Recunoști melodia care se compune ușor din notele mute ale tăcerii? Sigur că da! De unde știu? Pentru că, pe acorduri de pian, ai învățat să călătorești, ai văzut pentru prima dată cu adevărat, ai învățat să vorbești, să taci, să-ți accepți durerea și să iubești. Ai devenit un alt om; o ființă universală, aproape completă. Un fior ușor de încântare te cuprinde amintindu-ți de prima gamă, de primul arpegiu și de prima piesă completă. Îți aduci aminte cum îți tremurau degetele pe clapele albe la prima reprezentație? Zâmbești

Ți-ai amintit că toate secretele lumii sunt ascunse în sufletul pianului. 
Și dacă ești un iubitor de frumos, un pianist îndrăgostit, un începător ambițios sau un căutător de comori, vei vrea să-l cunoști pe Michael Abrahamovici. De la el vei putea afla tainele compozitorilor eterni, secretele instrumentului pe care îl iubești și misterele întregii lumi; mistere pe care artistul le-a cunoscut în numeroasele sale turnee. 

Nu ești convins că Michael Abramovich îți poate răspunde la întrebări? Poate te vei răzgândi atunci când vei afla că, fiind un interpret original și fascinant, fie ca vorbim despre muzica baroque sau de cea contemporană, pianistul Michael Abrahamovich a susținut recitaluri în recunoscute săli de concerte, opere și centre culturale precum: Mozaterum din Salzburg, Filarmonica din Köln, Birmingham s Symphony Hall, Concertgebouw din Amsterdam sau Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles.

Michael Abramovich a cântat toate cele cinci concerte pentru pian ale lui Beethoven împreună cu orchestra Ludwigsburg Festival într-un turneu în Africa de Sud. Același artist a fost solist într-o serie de concerte extraordinare alături de orchestra Simfonica de Euskadi, Filarmonica” George Enescu” București și orchestra simfonică din Ierusalim. 

Este un oaspete frecvent al festivalurilor Beethovenfest de la Bonn, Brad Music Festival (New York), Radio France din Montpellier. Printre partenerii muzicali ai artistului se numără Anne-Sophie Mutter, Nadine Sierra și Daniel Behle.

Michael Abramovich a susținut în premieră modială „Neuf Etudes pour piano et dispositif informatique ” de Pierre Charvet, înregistrând discuri pentru Universal Classics France. Împreună cu violonistul Ittai Shapira a înregistrat sonate pentru vioară de Janacek, Debussy și R. Strauss pentru Meridian Records (UK) și pentru Deutsche Grammophon.

[ October 25, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Filippo Tenisci

BIOGRAFIA

Trei puncte necoliniare determină un plan. Aceasta este una dintre cele mai importante teoreme ale geometriei în spațiu. Fiecare plan, este o nouă formă de viață, iar pianistul, așezat în fața unui pian, urmând notele unei piese, reușește, printr-o geneză misterioasă, să dea naștere unui moment. Unul atât de viu, de intens, care nu moare decât în uitarea celui care a fost prezent. Luate în parte, câte două, toate cele trei puncte sunt coliniare; legate printr-o vrajă cu o formulă necunocută. Pianistul simte piesa și, indiferent de natura ei primoridială, ea devine un avatar transfigurat de emoția lui. Pianul, la rândul său, dă glas piesei. El o povestește…uneori domol, alte ori nervos, îndrăgostit sau răzbunător. Pianistul se îndrăgostește de instrumentul său și nicio forță a pământului nu va mai reuși să-l despartă de el. V-aș întreba „Vă place Liszt?”, dar știu că îl veți iubi oricum atunci când îi veți asculta piesele interpretate cu atâta măiestrie de Filippo Tenisci. El este unul dintre punctele planului pe care îl formează împreună cu instrumentul său și partiturile lui Listz, pe care le studiază cu atâta pasiune.  

Născut în 1998 la Tirana, și-a început studiile în copilărie sub îndrumarea maestrului Emira Dervinyte. 

În iulie 2019 a absolvit nota 110 cum Laude la Conservatorul de muzică „G. Braga” din Teramo, conventionat cu Academia „Aimart” din Roma, discutând teza și prezentând un recital solo dedicat în întregime compozitorului Franz Liszt.

A participat la mai multe masterclass-uri cu renumitii maeștri Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze și Daniel Rivera.

A fost premiat în mai multe competiții internaționale, printre care: Insieme per Fare, Orașul Tarquinia, Orașul Bucchianico, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in armonia, Concursul internațional de muzică „Orașul Pesaro”, Orașul Magliano Sabina, „La Palma D’Oro” de S.Benedetto del Tronto, Visconti, Premiul New Talents of Italy 2019, Giangrandi-Eggmann Award. 

În mai 2018 a fost proclamat câștigătorul absolut al International Competition for Youth “Dinu Lipatti”,  câștigând o bursă, premii prestigioase și un concert premiu in  „Festivalul Internațional al Talentelor Tinere – Propatria”.

Este membru fondator al Asociației de Tineret Riccardo Cerocchi încă din primăvara anului 2019.

[ October 25, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Răzvan Suma

BIOGRAFIE

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internationale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Megaron” din Atena, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam. 

“Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană “Das Orchester” pe tânărul violoncelist român. 

Răzvan a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango, cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango LA CETATE. De asemenea Răzvan este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian. 

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Richard Galliano, Wen Sinn Yang, Yi-Bing Chu, Cristian Măcelaru, Philippe Graffin, Cvartetul Borromeo, Justus Franz, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. 

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Bulgria, Lituania, Ucraina sau Coreea, iar în România, Masterclass-ul anual Muzica la Altitudine realizat alaturi de violonistul Ştefan Horvath a devenit un reper. 

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. 

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu 

trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma. 

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. 

Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută la şase ani. 

Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. 

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

[ October 25, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Horia Mihail

BIOGRAFIE

Ești într-un labirint. Nu îți amintești cum ai ajuns acolo. 

Îți dorești să ieși, dar frumoasa Ariadna nu te-a așteptat la intrare, așa că niciun fir de ață nu te poate conduce spre ieșire. 

Nu ai învățat nimic din povești! Nu ai presărat pe drumul tău, nici pietre, nici firmituri… Ai înaintat aproape bezmetic. 

Ce vei face acum? Te-ai rătăcit! 

Deodată, de undeva, nu de foarte departe, un pian începe să cânte ritmat, energic. Și dacă nu ai fi prea speriat, ai putea să fii sigur că este Carnaval op9 scrisă de Schumann. Înțelegi că aceasta este speranța ta. Te ridici, înaintând cu atenție. Pianistul, atât de încrezător în notele sale, te va ajuta să ieși. Ascultă-l! Alergi entuziasmat că ți-ai găsit ”firul” și reușești să ieși, dar pianistul a dispărut. Cum vei putea să-i mulțumești acum? 

Descoperă frumusețea lumii prin muzica sa! 

Iată câteva lucruri interesante despre unul dintre cei mai apreciați pianiști români: 

Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, un pianist al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în public.

În calitate de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, a susținut numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București. 

A avut mai multe colaborări cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov.

Și-a însuşit primele noţiuni muzicale la Braşov sub îndrumarea profesoarei Stela Drăgulin, urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. 

A studiat la Universitatea din Illinois cu Ian Hobson, iar apoi la Universitatea din Boston, la clasa lui Anthony di Bonaventura. Ca o dovadă a aprecierii sale, Horia Mihail a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University.

Talentul pianistului a fost răsplătit cu aplauze răsunătoarela toate cele peste 2000 de recitaluri şi concerte susţinute pe patru continente. A concertat în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai şi în celebra sală a Filarmonicii din Kuala Lumpur. 

În ultimii ani a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional Nopţi pianistice – Chişinău, BalchikClassic Days – Bulgaria, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO.

Palmaresul discografic al pianistului este completat cu o serie de compact – discuri de muzică de cameră realizate alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, dar şi alături de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru sau de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, implicat artistic în ediţiile succesive ale turneelor naţionale Pianul călător, Duelul viorilor, Cele trei Dive, Flautul fermecat, Vioara lui George Enescu la sate.

[ October 10, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Gabriel Croitoru

BIOGRAFIE

Printr-un punct trec o infinitate de drepte.

Și noi suntem, raportați la nemărginirea universului, puncte traversate de o infinitate de emoții. Suntem indrăgostiți, fericiți, răniți, dezamăgiți, speriați, curioși; în fiecare clipă o nouă varinată a ceea ce obișnuiam să fim.

Pentru fiecare emoție există un leac sau un alint și pentru orice întrebare există un răspuns. Iar răspunsul la întrebarea „Ce simt?” este „Întreabă o vioară! Ea va ști întotdeauna să-ți dea un răspuns…” 

Catalogat de către presa franceză de specialitate ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câștigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franţa. 

Este câștigătorul multor premii importante obținute în Elveția, Italia și  Austria.

Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală în triplă postură: de solist – concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică București.

În ţară, Gabriel Croitoru a participat și a câștigat numai Premii I la toate ediţiile concursului „Cântarea României”, este deţinătorul Marelui premiu și al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală „C. Porumbescu” Suceava.

Este câștigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia și la Concursul Internaţional de vioară „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania, precum și al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate.

În ultimii ani, artistul a participat, alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail, la turneele naţionale „Vioara lui Enescu la sate” și „Duelul viorilor”: Stradivarius vs. Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară.

[ October 10, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Anta Agavriloae Barbu

BIOGRAFIE

Ești singur într-o încăpere imensă. Știi că, pe aici pe undeva, sunt ascunse răspunsurile și visele pe care le râvnești atât de mult. 

Dacă le-ai găsi! Le chemi timid, dar ele nu vin. Deschid ochii curioase, te ascultă, dar povestea, așa cum le-o spui tu, le impresionează prea puțin. Te oprești dezamăgit. Nu le vei convinge niciodată! 

Deodată, de undeva din spatele tău, un pian își începe ușor, grav, primele acorduri. Acompaniamentul lui trist te emoționează și pe tine așa că îți spui povestea mai departe. Privește-le cum se foiesc! Sunt nerăbdătoare. Brusc au înțeles. Tu le auzi mai bine și aproape că reușești să le atingi. Întinzi mâna spre ele fără să te întrerupi. Pianul te însoțește în fundal…

Se vor întoarce ? Le vei prinde?

Lasă-te condus de acordurile ei fine spre ceea ce îți dorești să descoperi!

Pianista Anta Agavriloae – Barbu, născută în 1986 la Suceava, a urmat Colegiul de Muzică” Ciprian Porumbescu”din orașul natal și a continuat la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu” din București. A absolvit masteratul și facultatea la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat pianul cu prof. univ. dr. Dana Borșan și acompaniamentul cu prof. univ. dr. Steluța Radu. 

Încă din anii studenției s-a afirmat ca muzician prin abordarea repertoriul cameral  în diverse formații susținând numeroase concerte și recitaluri atât în țară cât și în străinătate.   

În perioada 2013-2015 este pianist – acompaniator în cadrul Royal Art Muzzyk pregătind numeroase spectacole și al Centrului Alternativ de Educație prin Muzică Themis. Este invitată și la diferite masterclass-uri ca pianist – acompaniator: în iulie 2017, 2014, 2013 la” Muzica la Altitudine”, masterclass de vioară și violoncel susținut de Ștefan Horvath și Răzvan Suma; în iunie 2011, 2010, la masterclass-ul de dirijat de orchestră al maestrului Dumitru Goia în cadrul Filarmonicii de Stat Pitești. 

Din septembrie 2016 este profesor de pian și corepetiție la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”.

[ October 10, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Nicholas Lupu

BIOGRAFIE

Ești prizonier într-o colivie de alamă. Deși ai aripi, îți este teamă să zbori. Ai avea atât de multe lucruri de spus despre tine, despre locurile pe care le-ai văzut, despre ceeea ce îți dorești să faci, dar îți este teamă și de propiul glas. Fricile toate, închise acolo cu tine, te sufocă.  Speriat, inspiri adânc și, împins de dorința de a scăpa, strigi, dar apoi taci. Cât este de straniu să-ți auzi gândurile atât de tare! Să taci? Să cânți? Inima îți bate cu putere. Inspiri încă o dată și…

 

Fricile ne răpesc cele mai frumoase experințe de viață. Din fericire, nu suntem toți atât de sfioși. Unii dintre noi își găsesc curajul și evadează din închisorile propriului sine, iar atunci când ies la lumină sunt magnifici. Nicholas Lupu este un astfel de aventurier. 

Mergând pe principiul “Nu mai exista întoarcere, ci doar înainte”, Nicholas Lupu, alături de soția sa, Roxana Lupu, actrița care a impresionat multe suflete debutând in filmul “Queen Marie of România”, a luat decizia de a se muta in Londra, primind cu bucurie fiecare oportunitate. 

Însă, înainte de aceasta decizie, cariera lui Nicholas Lupu a suferit multe schimbări neașteptate. Dorindu-și ceva nou, acesta a mers pe ruta Galați-București-Londra, de la Seminarul Teologic, la cântăreț de muzica bizantina, apoi la opera și actorie. 

A avut diverse colaborări, cântând la: Opera din Brașov, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“, Opera Comică pentru Copii, Filarmonica din Pitești, scene cheie în rolul armurierului din piesa ’’Richard al III-lea’’ în cadrul unui muzeu din orașul Leicester. A participat ca dirijor în opera ‘’Turandot’’, a jucat într-un music-hall pe scena Teatrului „Shaw“ din Off West End, cu o distribuție internațională, care spune povestea lui Marco Polo.
Unul dintre cele mai importante proiecte artistice internaționale este docudrama „Mars 1001“, în care joacă rolul unui astronaut rus, alături de fiul lui Neil Armstrong. Un alt proiect personal ambițios este familiarizarea publicului din România cu genul pop opera, deja în vogă în Europa – „Pop Opera Revolution“.

Nicholas Lupu este Trainer și Life and Business Coach cu experiența internațională in diverse medii artistice-de la producții scenice in opera, musical, operat și pop opera la lungmetraje, scurtmetraje, mini-serii tv și documentare. 

Acesta a înființat și dirijat diferite coruri bărbătești timp de 10 ani in București. 
Cariera de actor a lui Nicholas Lupu are un succes total, printre rolurile sale numarându-se: Boris Moscovici in filmul “Marie, Queen of Romania”, dirijorul de orchestra unde a dirijat London Philharmonic Orchestra in filmul “Mission Impossible:Rogue Nation”, Anatoly Nikolaev, in docudrama “Mars” și in multe altele. 

De asemenea, a participat și în numeroase producții de musical, operă, operetă în colaborare cu teatre din București și din România printre care amintim “Bărbierul din Sevilla”, Don Pasquale”, “Rebecca”, “Romeo și Julieta”, “Liliacul”, “Văduva Veselă”, “Silvia” si altele.

[ October 10, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Ghenadie Rotari

BIOGRAFIE

Te plimbi pe străzile pavate ale unui sat mediteranean. Ești atât de furat de peisaj încât nu înțelegi nici vorbele și nici chipurile arse de soare. Ești într-un tablou al cărui pictor necunoscut te-a agățat, din greșeală, de vârful pensulei lui și, amestecându-te cu o pată de auriu,  te-a pictat  sub un felinar, lângă un zid de piatră îmbrăcat în iederă. Ești atât de nedumerit! La câteva case mai încolo, pe un prag, stă un bărbat. El cântă, iar melodia lui îți desprinde din pesiaj oamenii, florile și cerul. Îi înțelegi acum și zâmbești bucuros că ai ajuns în cel mai frumos și viu loc de pe pământ. Îi mulțumești din ochi acordeonistului și-ți continui plimbarea tăcut, ascultând cântecele, jocurile și vorbele de duh ale oamenilor din tablou. 

 

Descris de Artribune ca “un acordeonist excepțional”, Ghenadie Rotari este un muzician foarte activ care a cântat în prestigioase săli de concerte precum: Berliner Philharmonie, Carnegie Hall la New York, Kioi Concert Hall la Tokyo, Musikverein și Konzerthaus la Vienna, Gasteig la München, Teatro Regio la Turin și St. Martin in the Fields la Londra. 

A participat la diferite concursuri internaționale de muzică, obținând primele locuri la 6th international competition “Ars Nova” la Trieste, “competition for young talents in Val Tidone”, “OkudIstra” in Pula (Croatia), “Città di Treviso”, “Strumenti & Musica festival” la Spoleto, “Svirel” in Slovenia, “Città di Piove di Sacco” și altele. 

În anul 2014, în cadrul celei de a patra ediții a Festivalului Internațional Propatria al Tinerelor Talente Românești de la Roma, îi este înmânat Premiul de Excelență și Trofeul Propatria de către Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu. A creat împreună cu pianista Valentina Vargiu, “Duo Aspera”, cu care a cântat în numeroase stagiuni concertistice în Italia și peste hotare. A participat în concursuri internaționale de muzică obținând diverse premii la “Strumenti & Musica” international competition la Spoleto, “Svirel” international music competition la Stanjel (Slovenia) și la “Città di Piove di Sacco” music competition.

[ October 9, 2018 by classic4teens 0 Comments ]

Ryo Terukina

BIOGRAFIE

Ryo Terukina, născut în Yokohama, în Japonia, a început studiul pianului la vârsta de 9 ani, cu profesoara Madoka Togo, apoi cu Kosuke Nara. A urmat cursuri de masterat cu cunoscuții maeștri Yukio Ishizuka, Imre Rohmann, John Oconor, Sergio Perticaroli, Luigi Abbate, Prosseda Roberto. A absolvit primul nivel de pian și al doilea nivel de master colaborator la Conservatorul de muzică „Bruno Maderna” din Cesena cu note și onoruri complete. S-a laureat cu nota maximă în martie 2011 la Showa Music Academy din Kanagawa (Japonia) și a fost selectat ca solist pentru concertele participanților Yomiuri și Yokohama. Pe parcursul cariei sale, Ryo a participat la numeroase recitaluri: la auditoriul conservatorului „Bruno Maderna”, ca pianist acompaniator la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional al Brass Week 2013 Brass Week organizată de La Settima Musa, recital de pian la Tokyo, susținut la asociația muzicală „Liberté” și  numeroase recitaluri la Florența, susținute la asociația culturală Musica Europa.  A obținut premii printre care amintim: premiul I la cea de-a doua competiție internațională de pian „Note în armonie 2014” din categoria F, premiul întâi în competiția Golden Classic Music Awards, premiul al doilea la cea de-a 12-a competiție națională de spectacole muzicale Città di Piove di Sacco la categoria muzică de cameră, premiul I la competiția a 14-a competiție internațională pentru tinerii muzicieni „Città di Paola”.