Ghenadie Rotari

Acordeon clasic
Țară:
Rep. Moldova

Program

[15/09/2020 - ora 19:00]
Concert de acordeon clasic și pian
[14-15-16/09/2020]
Masterclass

BIOGRAFIE

Te plimbi pe străzile pavate ale unui sat mediteranean. Ești atât de furat de peisaj încât nu înțelegi nici vorbele și nici chipurile arse de soare. Ești într-un tablou al cărui pictor necunoscut te-a agățat, din greșeală, de vârful pensulei lui și, amestecându-te cu o pată de auriu,  te-a pictat  sub un felinar, lângă un zid de piatră îmbrăcat în iederă. Ești atât de nedumerit! La câteva case mai încolo, pe un prag, stă un bărbat. El cântă, iar melodia lui îți desprinde din pesiaj oamenii, florile și cerul. Îi înțelegi acum și zâmbești bucuros că ai ajuns în cel mai frumos și viu loc de pe pământ. Îi mulțumești din ochi acordeonistului și-ți continui plimbarea tăcut, ascultând cântecele, jocurile și vorbele de duh ale oamenilor din tablou. 

 

Descris de Artribune ca “un acordeonist excepțional”, Ghenadie Rotari este un muzician foarte activ care a cântat în prestigioase săli de concerte precum: Berliner Philharmonie, Carnegie Hall la New York, Kioi Concert Hall la Tokyo, Musikverein și Konzerthaus la Vienna, Gasteig la München, Teatro Regio la Turin și St. Martin in the Fields la Londra. 

A participat la diferite concursuri internaționale de muzică, obținând primele locuri la 6th international competition “Ars Nova” la Trieste, “competition for young talents in Val Tidone”, “OkudIstra” in Pula (Croatia), “Città di Treviso”, “Strumenti & Musica festival” la Spoleto, “Svirel” in Slovenia, “Città di Piove di Sacco” și altele. 

În anul 2014, în cadrul celei de a patra ediții a Festivalului Internațional Propatria al Tinerelor Talente Românești de la Roma, îi este înmânat Premiul de Excelență și Trofeul Propatria de către Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu. A creat împreună cu pianista Valentina Vargiu, “Duo Aspera”, cu care a cântat în numeroase stagiuni concertistice în Italia și peste hotare. A participat în concursuri internaționale de muzică obținând diverse premii la “Strumenti & Musica” international competition la Spoleto, “Svirel” international music competition la Stanjel (Slovenia) și la “Città di Piove di Sacco” music competition.