Horia Mihail

Pian
Țară:
România

Program

[14/09/2020 – ora 19:00]
Pianul călător - Recital de pian
[17/09/2020 - ora 19:00 ]
Recital vioară și pian

BIOGRAFIE

Ești într-un labirint. Nu îți amintești cum ai ajuns acolo. 

Îți dorești să ieși, dar frumoasa Ariadna nu te-a așteptat la intrare, așa că niciun fir de ață nu te poate conduce spre ieșire. 

Nu ai învățat nimic din povești! Nu ai presărat pe drumul tău, nici pietre, nici firmituri… Ai înaintat aproape bezmetic. 

Ce vei face acum? Te-ai rătăcit! 

Deodată, de undeva, nu de foarte departe, un pian începe să cânte ritmat, energic. Și dacă nu ai fi prea speriat, ai putea să fii sigur că este Carnaval op9 scrisă de Schumann. Înțelegi că aceasta este speranța ta. Te ridici, înaintând cu atenție. Pianistul, atât de încrezător în notele sale, te va ajuta să ieși. Ascultă-l! Alergi entuziasmat că ți-ai găsit ”firul” și reușești să ieși, dar pianistul a dispărut. Cum vei putea să-i mulțumești acum? 

Descoperă frumusețea lumii prin muzica sa! 

Iată câteva lucruri interesante despre unul dintre cei mai apreciați pianiști români: 

Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, un pianist al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în public.

În calitate de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, a susținut numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București. 

A avut mai multe colaborări cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov.

Și-a însuşit primele noţiuni muzicale la Braşov sub îndrumarea profesoarei Stela Drăgulin, urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. 

A studiat la Universitatea din Illinois cu Ian Hobson, iar apoi la Universitatea din Boston, la clasa lui Anthony di Bonaventura. Ca o dovadă a aprecierii sale, Horia Mihail a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University.

Talentul pianistului a fost răsplătit cu aplauze răsunătoarela toate cele peste 2000 de recitaluri şi concerte susţinute pe patru continente. A concertat în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai şi în celebra sală a Filarmonicii din Kuala Lumpur. 

În ultimii ani a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional Nopţi pianistice – Chişinău, BalchikClassic Days – Bulgaria, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO.

Palmaresul discografic al pianistului este completat cu o serie de compact – discuri de muzică de cameră realizate alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, dar şi alături de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru sau de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, implicat artistic în ediţiile succesive ale turneelor naţionale Pianul călător, Duelul viorilor, Cele trei Dive, Flautul fermecat, Vioara lui George Enescu la sate.