Valentina Vargiu

Pian
Țară:
Italia

Program

[15/09/2020 - ora 19:00]
Concert de acordeon clasic și pian

BIOGRAFIE

Duo Aspera” s-a format la începutul anului 2013 la Conservatorul „G. Tartini “din Trieste, la inițiativa a doi tineri muzicieni, Valentina Vargiu și Ghenadie Rotari. 

Activitatea bogată de concerte asumă în ultimul timp un calibru internațional: duo-ul a concertat în Europa, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Vietnam, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, Japonia, Coreea de Sud, China, debutând în numeroase săli, inclusiv Berliner Philharmonie, Carnegie Hall din New York, Kioi Concert Hall din Tokyo și Guri Arts Center din Seoul.

Printre diferitele sezoane de concerte italiene în care a evoluat amintim „Festivalul di Portogruaro “, festivalul „ În sunetele locurilor “, Asociația de muzică de cameră din Trieste, recenzia” Hausmusik ” realizată de Asociația Wunderkammer din Trieste, Asociația Mozart Italia (AMI-TS),” Aperitive în muzică ” la Auditorium al Academiei Internaționale de Muzică de Cameră din Duino, „Concerte la Palatul” din Sacile, „Împreună pentru … muzică” din Lignano-Sabbiadoro, „Căile de cameră” ale Societății S. Gandino di Porcia, pentru „Progetto muzică ”la Sala Parlamentului din Udine, Teatrul Luigi Garzoni pentru Prietenii Muzicii din Tricesimo, Piccola Fenice din Trieste.

“Duo Aspera” a susținut concerte la Academia de muzică din Ljubljana, Slovenia, și a fost unul dintre invitații speciali ai Academiei de muzică din Pula, Croația, pentru sărbătorirea celor douăzeci de ani de la deschiderea catedrei de acordeon. De asemenea, a susținut un recital la Institutul Cultural Italian din Beijing.

În aprilie 2015, duo-ul a concertat la Conservatorul de muzică din Praga și la Academia de muzică Gorizia, ca parte a proiectului de schimb cultural „TriestePraga”.

Protagonist a numeroase competiții de performanță muzicală, în iulie 2015, Duo Aspera este câștigătorul Sony Classical Talent Scout și cântă la Madesimo Music Festival. A obținut premiul II la concursurile internaționale „Festivalul de instrumente și muzică” din Spoleto, „Orașul Treviso”, „Svirel” din Stanjel, „Orașul Piove di Sacco” și „Okud Istra” din Pula, Croația. La concursul „Svirel” a primit un premiu special, acordat „celui mai promițător grup de muzică de cameră” și a cântat într-un recital din panoul publicitar „Amici della Musica di Capodistria”. Este, de asemenea, unul dintre ansamblurile câștigătoare ale concursul internațional „IBLA Grand Prize” și este selectat pentru două turnee de concerte în străinătate.

Duoul își propune să aprofundeze repertoriul existent pentru acordeon și pian, dar și să-l îmbogățească și să-l integreze, atât cu piese transcrise pe repertorii cu ansambluri diferite, cât și cu muzică scrisă special pentru duo, de tineri compozitori contemporani. În 2014, duo a lansat piesa „Rock moldovenesc” scrisă pentru Valentina Vargiu și Ghenadie Rotari de finlandezul Petri Makkonen. În februarie 2014 a susținut un concert-înregistrare pentru RAI din Trieste. Înregistrările radio includ RTV Slovenia, Radio Capodistria, Radio Classica Milano, Belgrad Radio 3 și Radio Classic Venice.

Duo a studiat cu muzicienii din Parma Trio (Ivan Rabaglia, Enrico Bronzi și

Alberto Miodini) la Academia Internațională de Muzică de Cameră Duino.